Соціальний гуртожиток

Відділення постійного та тимчасового перебування осіб з інвалідністю, що є структурним підрозділом КУ «Центр реабілітації осіб з відхиленнями психофізичного розвитку», – нова та унікальна модель спільного проживання повнолітніх людей з обмеженими можливостями; це втілені у наших реаліях європейські стандарти забезпечення їх житлом та соціальним супроводом на гідному рівні.

Відділення постійного та тимчасового перебування, або, як ми його називаємо, соціальний гуртожиток, як складова єдиної структури є заключним ступенем реабілітації на протязі життя, яку представлено у Центрі. Відділення було відкрито у грудні 2013 року, і весь цей час воно успішно функціонує та стало більш ніж затребуваним.

Це не просто забезпечення житлом людини з порушенням інтелекту, але й створення максимально комфортного середовища для організації  її життєдіяльності з можливістю застосування набутих вмінь та навичок у реальному житті. Це середовище спілкування, цікаве дозвілля – тобто умови, що створено для можливої соціальної активності дорослої людини з порушенням інтелекту.

Однією з особливостей відділення є наявність кризисної кімнати на його базі, передбаченої для тимчасового перебування дітей з інвалідністю, осіб з інвалідністю, які мають порушення інтелекту і які знаходяться у тяжких сімейних обставинах: наприклад, забезпечується догляд та нагляд за дитиною або за особою з інвалідністю на період стаціонарного лікування у лікарні батька чи матері або опікуна.

Згідно з умовами зачислення до відділення його мешканцями є повнолітні вихованці навчально-виробничих майстерень Центру реабілітації, які набули достатніх вмінь та навичок для проживання в умовах гуртожитку, а також повнолітні особи з інвалідністю з порушенням інтелекту, яких було направлено до Центру районними управліннями труда та соціального захисту населення.

Відділення розраховано на 16 місць. Хлопці та дівчата мешкають у 8-ми двомісних кімнатах з вигодами у кожній, обладнаних необхідними меблями та приладдям. Для дозвілля обладнано простору та затишну вітальню, приймання їжі здійснюється у загальній їдальні, яка є також і кухнею для приготування їжі, також є своя невелика пральня.

На сьогоднішній день відділення повністю укомплектовано,  у ньому мешкають хлопці та дівчата з інвалідністю ІІ та  ІІІ  групи, які мають порушення інтелекту. Кризисна кімната затребувана та використовується за призначенням.

Мешканців відділення забезпечено денним працевлаштуванням на базі навчально-виробничих майстерень Центру. До майстерень  вони приїздять щоденно, окрім вихідних, до 9 ранку і знаходяться там в умовах передбаченого трудового режиму до 15.30 з отриманням гарячого обіду; також при Центрі здійснюється їхній медичний супровід.

До 16.00 мешканці відділення повертаються до гуртожитку, де у дружній атмосфері   проводять організоване дозвілля у приміщеннях відділення або на свіжому повітрі, обов’язково беруть участь у приготуванні вечері, відпочивають, здійснюють самостійно або за часткової допомоги санітарно-гігієнічні процедури.

Життєдіяльність хлопців та дівчат організовано таким чином, що за частковим керівництвом з боку соціального співробітника вони здійснюють необхідні покупки, готують їжу, самостійно сервірують стіл, підтримують порядок у власних кімнатах та особистих речах, слідкують за охайністю зовнішнього вигляду та разом створюють затишок у відділенні. Для них передбачено цікаві форми проведення дозвілля: ігри, перегляд відео, музичні вечори або вечори талантів, прогулянки, екскурсії, пікніки, навчання приготуванню улюблених страв та просто цікаве спілкування.

Цілодобова робота відділення забезпечується штатом співробітників, що складається з чотирьох змін соціальних співробітників та палатних санітарок; технічне та побутове функціонування забезпечується працівниками господарсько-побутового блоку.

Відділення фінансується за рахунок коштів міського бюджету: виділяються асигнування на оплату комунальних платежів та виплату заробітної плати працівникам відділення. Продукти харчування оплачують  мешканці відділення, меню формується з урахуванням їхніх побажань.      Шляхом повноправної участі у організації власного побуту та проживання повнолітні особи з інвалідністю – наші хлопці та дівчата, в першу чергу, отримали впевненість у власних силах та значущість, вони успішно оволодівають навичками приготування їжі, вміють користуватися побутовими приладами, відповідально ставляться до обов’язків, намагаються дотримуватися норм спільного проживання, культури поведінки, виявляють бажання допомогти одне одному у разі необхідності, із задоволенням проводять час у співробітництві та спілкуванні, словом, є справжньою родиною.