Дане відділення організовано за принципом роботи захищених майстерень. Це означає, що вихованці Центру, які працюють при майстернях під керівництвом вчителів та інструкторів з трудового навчання, виконують реальні трудові процеси, що мають кінцевий результат у вигляді різного роду готової продукції.

Трудовим навичкам вихованці Центру реабілітації навчаються зі шкільного віку; трудові заняття у групах денного перебування є частиною (є складовою) обов’язкового освітнього процесу. 

Спочатку хлопці та дівчата засвоюють (опановують) найпростіші дії: розбір білизни за кольором  (розібрати білизну на біле та кольорове), вміння використовувати елементарний побутовий інвентар, інструменти, прості побутові пристрої. По мірі дорослішання вихованців ускладнюються трудові завдання та збільшується час, який  відведено в реабілітаційному процесі трудовому навчанню.

В результаті такого навчання хлопці та дівчата, які оволоділи в достатній мірі різноманітними трудовими навичками та вміннями, можуть реалізувати їх на базі майстерень в рамках передбачених напрямків:

  • пральня;
  • швацька майстерня (виготовлення декоративних флісових подушок, сувенірної продукції з текстилю тощо);
  • «зелена» бригада (прибирання території, догляд за рослинами у зимовому саду, робота в теплиці);
  • столярна майстерня (виготовлення навчаючих посібників, елементів декору та сувенірної продукції з дерева, ремонт та збірка дрібних меблів);
  • господарсько-побутова робота (кухонна справа та прибирання приміщень).

Столярна майстерня – це особливий напрямок діяльності навчально-виробничих майстерень, що не має аналогів.

Найзначнішим та унікальним продуктом діяльності столярної майстерні є «розвиваючі посібники». Посібники являють собою тематичні набори форм та деталей у спеціальних лотках та призначені для розвитку різноманітних здібностей та функцій вищої нервової діяльності дитини. Посібники виконано з натурального дерева та пофарбовано екологічно безпечною фарбою. 

Наші дерев’яні посібники унікальні; вони є авторським проектом Вернера Шпаннера – педагога з багаторічним досвідом корекційної роботи у Німеччині, консультанта з питань реабілітації Інституту імені Януша Корчака, який вже більше 25 років працює на благо Центру реабілітації. За участю Вернера Шпаннера було створено майстерні, а також організовано працю в них вихованців Центру. 

Важко переоцінити роль наочних посібників в навчанні дітей, і насамперед дітей з особливими освітніми потребами. Такий оригінальний, різноманітний за формою та значенням яскравий розвиваючий матеріал значно спрощує процес навчання та реабілітації. 

Посібники пройшли апробацію та з успіхом використовуються у всіх відділеннях нашого Центру; неодноразово їх було представлено на навчаючих семінарах на базі нашого закладу, а також на конференціях для спеціалістів, які працюють у галузі реабілітації дітей з інвалідністю.

Продукцію з текстилю та дерева багаторазово було реалізовано на міських виставках.

Виставка-продаж продукції навчально-виробничих майстерень діє на постійній основі у центральному відділенні Центру реабілітації за адресою: вул.Івана та Юрія Лип, 3а.


Більш докладно ви можете прочитати про продукцію тут