ЗВІТ

щодо діяльності Інституту реабілітації осіб з вадами психофізичного розвитку імені Януша Корчака

За звітний період 2023 року було отримано благодійну допомогу на загальну суму – 6 млн. 061 тис.грн., з яких:

 – благодійних внесків від фізичних та юридичних осіб на суму   2 млн. 850 тис.грн. та благодійної допомоги у натуральній формі на суму – 3 млн. 104 грн. вигляді: електрогенератора, ліхтарів, елементів живлення, бігової доріжки, медикаментів та предметів медичного призначення, підгузків, продуктів харчування, меблів, одягу, акустичних систем та павербанків, а також автомобіль марки Ford модель Tranzit Custom.

За допомогою Інституту 20 підопічних КУ «ЦРОВПР», які особливо потребують підтримки у зв’язку із тяжким фінансовим становищем, вже протягом багатьох років отримують продуктові набори надані Благодійним Фондом «ЦІАЦАН» (цього року на загальну суму 74,5 тис. грн.).

Інститутом передано до КУ «ЦРОВПР»:

– електрогенератор, електропилу та дрель акумуляторну на загальну суму 38,7 тис.грн.

– продукти харчування на загальну суму 3,2 тис. грн.

Задля безперебійного функціонування КУ «ЦРОВПР» Інститутом було:

– сплачені послуги Інтернету для передачі даних через систему Інтернет на загальну суму 20,8 тис. грн.

– сплачено навчання співробітників КУ «ЦРОВПР» з протипожежної безпеки, з питань з охорони праці та навчання по правилам електробезпеки на загальну суму8,0 тис. грн.

– проведено повірку лічильників на загальну суму3,8 тис. грн.

оплачено проведення лабораторних аналізів змивів, готової продукції на суму 6,8 тис.грн.

– проведено ремонт дверей у приміщенні КУ «ЦРОВПР» за адресою: вул. Махачкалінська, 10  на суму 7,4 тис.грн.

–закуплено матеріали для ремонту вікон та дверей у приміщеннях КУ «ЦРОВПР» за адресами: вул. Космонавтів, 27/1 та вул. Івана та Юрія Лип, 3-А на загальну суму14,0 тис.грн.

– проведено поточний ремонт чаші басейну з повною заміною покриття у відділенні КУ «ЦРОВПР» за адресою: вул. Ак.Сахарова, 30/1 на суму 789,6 тис.грн. та вивезено будівельне сміття на суму 3,2 тис.грн.

– проведено обслуговування вогнегасників та придбано пожежний рукав на загальну суму 2,9 тис. грн.

– оплачено послуги з архівації документації КУ«ЦРОВПР» на суму 11,8 тис.грн.

– придбано господарчих, сантехнічних та електричних товарів для потреб КУ«ЦРОВПР» на суму 246,2 тис.грн.

Також у грудні 2023 року Інститутом, на підставі Договору безоплатного тимчасового користування майном (позичка), було передано Центру реабілітації майно на суму 1 млн. 961 тис.грн.    

За звітний період 2023 року Інститутом було сплачено за послуги з профілактичного та технічного обслуговування басейнів Центру реабілітації на суму 170,2 тис.грн.

До реабілітаційних заходів, що надаються в Інституті, включені послуги з іпотерапії (верхова їзда), яка є важливою складовою комплексу реабілітаційних заходів, для дітяей з інвалідністю та дітей групи ризику щодо отримання інвалідності. Доведено практикою, що іпотерапія позитивно впливає як на моторний розвиток дітей з обмеженими можливостями, так і на поведінкові навички, інтелектуальний розвиток, а також на загальне оздоровлення дитини. Так, на корм для коней, які задіяні в реабілітаційному процесі з іпотерапії, було використано 4,4 тис.грн.

             За участю Інституту розроблено кілька постійно діючих проектів, які є доступними для інтеграції осіб з інвалідністю у суспільство, це:

1.Постійно діюча пральня при відділенні навчально-виробничих майстерень, де працевлаштовані повнолітні особи з інвалідністю надають послуги з прання білизни малозабезпеченим та соціально-незахищеним громадянам, які перебувають на обліку у територіальних центрах соціального обслуговування населення (у пральні працюють 2 особи з інвалідністю під керівництвом майстра з трудового навчання).

Для надання цієї послуги у 2023 році було укладено договір між Інститутом реабілітації та Департаментом праці та соціальної політики ЗМР на суму   259,1 тис.грн.

Додаткові витрати Інститутом власних коштів на надання послуг з прання склали 47,0 тис.грн.

Аналогічний договір на 2023 рік укладено між Інститутом реабілітації та КУ«ЦРОВПР» на суму 17,3 тис.грн.

Усього відшкодування за надання послуги з прання за 2023 рік склали 276,4 тис.грн.

(Відшкодування за надані послуги здійснювалось на підставі рішення Одеської міської ради від 24.12.2020 року № 19-VIII «Про затвердження Міської цільової програми надання соціальних послуг та інших видів допомоги уразливим верстам населення міста Одеси на 2021-2023 роки»).

2.Триває реалізація проекту «Теплиця», в ході якого проходить організація та навчання групи підопічних відділень навчально-виробничих майстерень роботам з посадки та догляду за зеленими насадженнями, вирощеними біля теплиці. На придбання добрив та рослин для озеленення використано 13,3 тис.грн.

3.Продовжується надання допомоги підопічним, які мешкають у відкритому в грудні 2013 року Інститутом реабілітації – першому в Україні соціальному гуртожитку європейського зразка для підтримуючого проживання дорослих осіб з обмеженими можливостями за адресою: вул. Ген.Петрова, 8.

        У гуртожитку в даний час мешкає 14 осіб, які мають інвалідність з дитинства, з яких 4 особи – сироти, а 3 особи з малозабезпечених неповних сімей. Гуртожиток фінансується за рахунок коштів міського бюджету та є структурним підрозділом КУ «ЦРОВПР», підопічні знаходяться на частковому державному утриманні, в межах установи забезпечені комфортними умовами проживання, соціальним та медичним супроводом, працевлаштовані в КУ «ЦРОВПР» та закріплені за відділенням навчально-виробничих майстерень. Підопічні користуються безкоштовними транспортними послугами та можливою фінансовою допомогою Інституту реабілітації.

Так, у 2023 році Інститут сплатив за послуги кабельного телебачення та послуги Інтернет ТК ТОВ «Чорне море», для дозвілля та відпочинку підопічних відділень на суму 5,0 тис. грн.

Одним із напрямків надання Інститутом допомоги КУ «ЦРОВПР» є допомога у транспортуванні підопічних та вихованців, а саме: сім пасажирських мікроавтобусів привозити вихованців до КУ «ЦРОВПР» та увечері відвозити додому. За необхідністю транспорт надається підопічним відділенням соціального патронату для соціального супроводження, що використовується для проведення спеціалізованих медичних обстежень до лікувальних закладів міста.

Автотранспорт передан КУ «ЦРОВПР» Інститутом на підставі договору позики. Наразі автопарк Інституту складається з 8 автомобілів.

На послуги, пов’язані з автотранспортом, використано – 63,3 тис. грн ., з яких: 55,5 тис. грн. грн на ремонт пасажирських мікроавтобусів та 7,8 тис. грн . грн . на страхові та діагностичні послуги автотранпорту.

У 2023 році штат співробітників Інституту становив 15 осіб з фондом заробітної плати 813,73 тис.грн . на рік. За рік нараховано та перераховано єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на суму 202,7 тис. грн.

Також було передано до БФ «Корпорація монстрів» медикаменти та предмети медичного призначення, такі як: бинти еластичні, компреси хірургічні, водостійкі ранові пов’язки, пластирі та системи для переливання крові.

До Комунального некомерційного підприємства «Міський спеціалізований будинок дитини №1» Одеської міської ради було передано підгузки, медикаменти та перев’язувальні матеріали, засоби догляду, суміші для харчування малюків, душ для осіб з інвалідністю та стерилізатор пляшечок.

         Загальні витрати Інституту реабілітації за рік склали 4млн. 081 тис.грн.

          На власні (адміністративні) потреби Інтитутом використано 395,2 тис.грн., що не перевищує 20 відсотків доходної частини, це витрати на системне обслуговування обчислювальної техніки, витрати на зв’язок, плату за розрахунково-касове обслуговування, витрати на заробітну плату бухгалтера, юрисконсульта та інженера з охорони праці, поштові витрати, представницькі витрати, витрати на відрядження.

Також у 2023 році за рахунок благодійних внесків Інститутом реабілітації було надано фінансову допомогу на суму 59,4 тис.грн.,  а саме: на лікування підопічних соціального гуртожитку та оплату стоматологічних послуг; відшкодування коштів на придбання лікарських засобів та проходження обстеження дітям з особливостями розвитку; на термінове лікування повнолітнім особам з інвалідністю тощо.      

Завдяки багаторічним партнерським зв’язкам із закордонними організаціями, такими як Асоціація батьків та сторонників осіб з обмеженими можливостями Веттерау (Lebenshifle Wetterau), БФ «Друзі доктора Фрідріха Джозефа Гааза» (Німеччина) підопічні та вихованці КУ «ЦРОВПР» забезпечені підгузками, засобами гігієни, дитячим харчуванням та препаратами спеціального призначення (нейролептики та протисудомні).

Щоб скрасити складні воєнні часи для підопічних та вихованців КУ «ЦРОВПР» Інститут брав участь у створенні свята до Міжнародного дня захисту дітей. Так було сформовано 140 продуктових наборів, які складалися з солодощів та фруктів, а для підопічних відділень навчально-виробничих майстерень та працетерапії було організовано солодкий стіл з чаюванням.

До новорічних свят, завдяки наданій благодійній допомозі від БО «БФ «Благодійний рух «Юкрейн»», підопічним та вихованцям було видано солодкі подарунки, продуктові набори та термобілизна, на загальну суму 49,5 тис.грн.

Вихованцями навчально-виробничих майстерень та гуртожитку КУ «ЦРОВПР», для поранених військових, які знаходились у Міській клінічній лікарні №11 Одеської міської ради, власними силами було пошито подушки-думочки,  подушки під шию та напечено різноманітних пиріжків і солодощів.

Таким чином Інститутом приймаються усі можливі заходи, щоб підтримати найвразливі верства населення у  скрутні часи.

Адміністрація Інституту реабілітації імені Януша Корчака