Інститут реабілітації осіб з вадами психофізичного розвитку імені Януша Корчака  (далі Інститут) – неприбуткова благодійна організація. Інститут було створено 1989 року Одеським фондом соціальної допомоги населенню ім. д-ра Фрідріха Гааза. Інститут було перереєстровано 1999 року як благодійну організацію, засновану батьками дітей з інвалідністю та спеціалістами.

Керівний орган Інституту – правління, головою якого від початку заснування є професор, доктор медичних наук Галіна  Ірина Вікторівна. З 2000  року і по теперішній час директор Інституту – Ігоніна Марина Костянтинівна.

Інститут отримав ім՚я  Януша Корчака  як орієнтир успадкування гуманістичних принципів ставлення до дитини, поваги до її особистості,  що було не просто ідеологією, а й нормою практичного життя  цього видатного польського педагога, лікаря, суспільного діяча, а також в пам՚ять про цю чудову людину та про його подвиг заради дітей. 

Головною метою Інституту є допомога дітям, особам із порушеннями психофізичного розвитку та членам їхніх родин.

Основні завдання та напрямки діяльності:

Захист та лобіювання прав на рівні можливості осіб із особливими потребами (дітей та дорослих), а також допомога членам їхніх родин шляхом створення, упровадження та розповсюдження сучасної системи реабілітації, створення пілотних структур для її реалізації, поширення знань та підвищення кваліфікації працюючих в цій галузі спеціалістів, державних службовців та широких верств населення.

Основні види діяльності:

– Надання психолого-медико-педагогічної допомоги особам із особливими потребами усіх вікових груп на базі відділень реабілітаційного центру.

– Участь у правозахисній діяльності спільно з ВОО «Коаліція захисту прав інвалідів та осіб з інтелектуальною недостатністю».   

– Розробка та публікація методичних матеріалів, організація тематичних семінарів з питань реабілітації, правової та законодавчої  бази в даній галузі, захисту прав осіб з інвалідністю та членів їхніх родин для різних категорій населення: спеціалістів (в галузі освіти, медицини, у соціальній галузі), державних службовців, батьків та членів родин осіб з інвалідністю.

– Розширення мережі структур для реабілітації осіб з інвалідністю психофізичного профілю в м.Одеса та області шляхом пошуку фінансування, лобіювання їхніх інтересів на рівні міських влад, участі у безпосередньому створенні структури (реконструкція, ремонт, обладнання, підготовка персоналу).      За підтримкою Інституту було створено реабілітаційні центри, центри ранньої реабілітації, професійного навчання у містах Котовськ, Болград, Рені, Белгород-Днестровський та інших районних  центрах Одеської області. Інститут надавав та  продовжує надавати допомогу за запитами в навчанні  та підвищенні кваліфікації  співробітників даних центрів, в забезпеченні їх необхідним обладнанням, навчальними посібниками для дітей та методичною літературою для співробітників.

– Розробка проектів, що стосуються різних галузей допомоги особам з обмеженими можливостями – як на міжнародному рівні, так і для участі в міських конкурсах соціальних проектів.

Інститут має багаторічні партнерські взаємини з зарубіжними організаціями, що працюють в галузі допомоги особам із особливими потребами. Такими партнерами є Національна німецька ліга допомоги особам із розумовою відсталістю LEBENSHILFE, Асоціація товариств  допомоги інвалідам із інтелектуальною  недостатністю ADAPEI AM (Франція), Товариство друзів доктора Ф.Гааза (Німеччина) та інші.

Інститутом імені Януша Корчака протягом 30 років існування було виконано багато (більше десяти) міжнародних проектів.

Один із найважливіших проектів LIEN-TACIS було прсвячено створенню денного Центру реабілітації для дітей усіх вікових категорій  із інвалідністю різного ступеню важкості.

Виконання цього проекту було високо оцінено міжнародною експертною комісією.

На базі Інституту було створено:

– 1989 року модель Центру ранньої реабілітації дітей з інвалідністю;

– 1996 року  модель реабілітаційного Центру з класами спеціального коректувального навчання для дітей  та осіб віком від 7 до 20 років; ;

– 2000 року за рішенням сесії Одеської міської ради на базі Інституту було створено установу комунальної власності  «Базовий центр ранньої соціальної реабілітації дітей-інвалідів»,  пізніше він отримав назву «Центр реабілітації осіб із порушеннями психофізичного розвитку». Отже, на цей час «під одним дахом» тісно працюють, доповнюючи одне одного  та функціонально взаємодіючи як єдиний організм, дві юридично незалежні установи – благодійна та комунальна.

«Створювачі Центру – професор, доктор медичних наук Галіна Ірина та потомствений лікар Ігоніна Марина  змогли успішно поєднати передову медичну та педагогічну науку з практикою, створити працездатний творчій колектив» (цит. за: «Медицинский вестник, №9-12, березень 2002р.)

Сьогодні Центр – це реабілітаційний комплекс, що за роки плідної праці став значущим для Одеси;  існування  Центру є безцінним для мешканців міста, які користуються його послугами по наданню допомоги особам з інвалідністю.

– Два проекти було виконано спільно з партнерською організацією «Лебенсхильфе»  (Німеччина). В ході реалізації  даних  проєктів фінансово-технічну допомогу було направлено на створення навчально-виробничих майстерень та відділення ранньої реабілітації  при вже існуючому на той час Центрі реабілітації денного перебування дітей з інвалідністю.

– Було виконано проект міжнародного Ротарі-клуба «Дайте дітям шанс», за результатами якого було розширено програми соціальної реабілітації та обладнано тренажерами спортивне відділення Центру реабілітації  для вихованців старшого віку.

– Спільно з партнерами «Фонд друзів доктора Гааза» (Німеччина) було виконано проєкт з  розвитку при Центрі реабілітації  іппотерапії, а саме створено спеціальний манеж та підйомна площадка для знерухомлених дітей.

– 2013 року було виконано проект зі створення соціального гуртожитку для повнолітніх осіб із особливими потребами. Даний проект фінансувався «Товариством друзів доктора Гааза» (Німеччина) спільно з благодійними організаціями Одеси.

Завдяки партнерам Інституту, а саме  Bundesvereinigung Lebenshilfe fur Menschen mit geistiger Behinderung  та  Friedrich Joseph Haass Gesellschaft  Інститут має сучасне обладнання, в тому числі для власних пральної та столярної майстерень, а також транспорт, призначений для транспортування дітей та дорослих хлопців та дівчат з інвалідністю за маршрутами слідування від міста проживання до груп денного перебування Центру реабілітації, до навчально-виробничих майстерень та у зворотному напрямку.

Інститут у спільній діяльності з Центром реабілітації  реалізує унікальні значущі соціальні проекти:

– Більше 10 років успішно функціонує проект «Пральня» на базі відділення навчально-виробничих майстерень, де задіяні  та повноцінно працевлаштовані особи з інвалідністю.  Працівниці  пральні під керівництвом інструктора з трудового навчання надають послуги з пральні білизни громадянам похилого віку, які перебувають на обліку у територіальних центрах соціального обслуговування нашого міста;

– Проект «Соціальна їдальня» (з 2012 р. по 2018р.) у рамках міської програми «Рівність», який було реалізовано на базі ОГКБ № 8, а також на базі міського центру для сліпих та слабозорих УТОС

–  З 2014 року працює соціальний проект «Теплиця» із залученням вихованців відділення навчально-виробничих майстерень Центру, направлений на навчання осіб з інвалідністю вмінням вести городнє господарство та створення умов для їхнього працевлаштування.

– 2015 року Інститут став переможцем конкурсу соціальних проектів у соціально-психологічному напрямку:  виготовлення соціальних календарів на 2016 рік із корисними порадами для батьків, які виховують дітей з особливими потребами.  

На цей час можна з упевненістю стверджувати, що за підтримкою та допомогою Інституту створено повноцінну модель надання сучасної допомоги дітям, особам з обмеженими можливостями та їхнім          родинам.     

Інститут реабілітації  імені Януша Корчака виступив зачинателем реалізації в Одесі якісно нового підходу до реабілітації дітей із порушеннями розвитку.

Подивитись звіт про роботу Інституту за 2019 рік ви можете тут